Waar toon ik mijn 360° video?

Kleine groepen

Voor kleine groepen op beurzen en evenementen is de Samsung Gear VR uitermate geschikt. Het biedt zeer goede beeldkwaliteit en ondersteunt zelfs interactieve projecten waar de kijker zelf keuzes kan maken.

Om de begeleiding van uw evenement zo vlot mogelijk te laten verlopen maken wij meestal een aangepaste videospeler voor uw project met minimale bediening. U hoeft niet te graven door eindeloze menu’s en de kijker moet zelf niets doen.

Groot bereik

Om wat meer mensen tegelijk te bereiken kan u een “Cardboard” oplossing overwegen. Dit is een kartonnen brilletje, al dan niet gepersonaliseerd met uw ontwerp, dat mensen zelf kunnen in elkaar vouwen om hun smartphone in te steken.

De kwaliteit is minder mooi dan bij de Gear VR, maar u kan een groter publiek bereiken door deze brilletjes op te sturen via de post of door ze weg te geven.

Interactiviteit is enkel mogelijk mits ontwikkeling van een app voor Android en iOS. Die wordt dan verspreid via de App Store.

Sociale media

Dezelfde video die wij produceren voor Virtual Reality brillen kan ook direct gebruikt worden op YouTube of Facebook. Mensen kunnen op hun computer met hun muis slepen, of met hun smartphone of tablet draaien om rond te kijken in het 360° beeld.

Deze toepassing is natuurlijk weinig immersief, maar het laat toe dat mensen zelf kiezen hoe ze uw 360° video afspelen. Interactiviteit is voorlopig nog niet mogelijk met dit systeem.

Live preview

Live preview was lang een van de problemen bij het filmen in VR. Tijdens het filmen was het moeilijk om te zien wat je aan het filmen was en dit zorgde voor moeilijkheden bij het regisseren van acteertalent.

Fisheye VR heeft hiervoor een systeem ontwikkeld dat het zeer simpel maakt om een 360° live preview te krijgen van wat er gefilmd wordt. De klant heeft zekerheid over de shot, en de preview wordt opgenomen om later te gebruiken voor shotselectie.

Interactieve 360° video

Wanneer we 360° video op Gear VR afspelen is het mogelijk om de video interactief te maken. De video kan gepauzeerd worden of er kunnen keuzes in beeld komen om de kijker het verhaal te doen beïnvloeden.

Of de interactiviteit kan zich op een subtieler niveau bevinden, waarbij de kijker geen bewuste keuze maakt, maar waar we het verhaal aanpassen naar gelang van wat de kijker heeft gezien.

Zo kunnen we een ervaring maken die voor iedereen uniek is.

Ambisonics

Voor traditionele video wordt meestal geluid gemaakt in stereo: een afzonderlijk spoor voor je linker en rechter oor, dat een ruimtelijker effect geeft dan mono. Maar bij Virtual Reality kijk je veel rond, en dan zou het jammer zijn dat deze twee sporen aan je oren blijven “plakken”.

Met behulp van Ambisonics kunnen we het geluid ook 360° maken. Als er iemand rechts van je staat, hoor je hem ook langs rechts, als je er recht naar kijkt hoor je hem langs voor. Het geluid wordt volledig 3D, dus je kan ook geluiden van boven of onder laten komen.

Stereoscopie

Een doorsnee 360 video kan je eigenlijk zien als een platte video getoond op een bol. Denk maar aan hoe wij onze wereldkaart zien. Wanneer we de wereldbol open plooien, zien we de verhoudingen anders dan wanneer we naar de bol kijken. Met VR is dit vergelijkbaar, alleen zit je hoofd binnen in de bol en kijk je naar de wereld rond jou. Wanneer je beweegt, zal de head tracking op de bril jouw bewegingen volgen, zodat je de impressie krijgt dat je werkelijk in de scene aanwezig bent.
Dankzij stereoscopisch 3D kunnen we een extra laag van onderdompeling toevoegen doordat we een diepte creëren tussen de voorgrond en de achtergrond in de beelden. Jouw favoriete 3D blockbusters worden normaal gesproken met twee lenzen gefilmd. Deze lenzen staat zeer dicht bij elkaar, zoals jouw ogen. Zo krijgt je brein bij het bekijken van deze beelden de indruk dat je echt dieptezicht hebt. Dit effect kan er verwarrend of slecht uitzien indien het niet goed wordt toegepast, maar is verpletterend realistisch wanneer het goed wordt uitgevoerd. En dat is exact wat we ook toepassen in onze VR producties.

Aerials

Fisheye en dochteronderneming Coptermotion waren pioniers op het vlak van luchtfotografie met behulp van drones. Sinds 2011 vliegen we op regelmatige basis en natuurlijk hebben we onze toestellen omgebouwd voor 360° video.

Met geavanceerde 360° stabilisatietechnieken zorgen we ervoor dat de horizon niet schommelt waardoor de kijker niet misselijk wordt.

360° video vs. Game engine

Virtual reality gebruikt niet altijd 360° video, en 360° video is ook niet altijd de beste oplossing om een bepaald VR project te realiseren.

Met behulp van een “game engine”, de achterliggende technologie van computerspellen, kunnen we een beleving maken die niet noodzakelijk iets met games te maken moet hebben.

De voordelen van zo’n game engine zijn:

  • Hoge graad van interactiviteit mogelijk
  • Perfecte stereoscopie
  • Je kan fysiek rondwandelen in een 3D omgeving (mits speciale VR brillen)

Game engines bieden een mogelijkheid om je publiek helemaal onder te dompelen in een andere wereld. Het is misschien wel de meest immersieve vorm van Virtual Reality.

Camerabeweging

Het is belangrijk om goed na te denken over de bewegingen die de 360° camera zal doen. Het is verleidelijk om extreme standpunten in te nemen of spectaculaire bewegingen te doen.

Maar omdat deze bewegingen niet in het echt nagedaan worden door de kijker geraakt zijn evenwichtsorgaan in de war en wordt de kijker letterlijk zeeziek.

Fotogrammetrie

Fotogrammetrie is een speciale techniek om omgevingen en objecten snel om te kunnen zetten naar fotorealistische 3D modellen.

We nemen van een bepaald object of een bepaalde omgeving heel veel verschillende foto’s vanuit verschillende hoeken, en gebruiken dan software om dit om te zetten naar een 3D model.

Dit model kunnen we dan gebruiken in animaties of game engines, bijvoorbeeld om rond te lopen in een bestaande ruimte in VR.